Foute klusjesmannen aangehouden voor oplichting oudere vrouw in Haarlem

augustus 15, 2022 dhnz (0) Reacties

Bron: NoordHollands Dagblad

Een zéér oplettende medewerker van een bank heeft woensdag een bejaarde vrouw voor een oplichting behoed. De vrouw moest ruim 3.000 euro opnemen voor klusjesmannen in Schalkwijk in Haarlem. De bankmedewerker informeerde de politie die drie verdachten heeft aangehouden.

Vrijdag belde een vrouw aan bij het 82-jarige slachtoffer en vroeg of haar dakgoten moesten worden gereinigd. Het slachtoffer stemde hiermee in en kwam tot de overeenkomst om vijftien euro te betalen. Woensdag kwamen er drie mannen de klus uitvoeren bij het slachtoffer. De klus was geklaard en de mannen gaven aan dat er houtrot in de dakgoot zou zitten. De mannen hadden binnen een half uur hun werk klaar, maar de rekening was nu 3300 euro geworden.

Het slachtoffer was het hier niet mee eens, maar voelde zich door de klusjesmannen verbaal geïntimideerd. Ze had 300 euro in huis en dat aan de mannen gegeven. De mannen wilden echter direct meer geld zien. De vrouw wilde daarop 3000 euro overmaken naar een opgegeven rekeningnummer. Ze overschreed daarbij echter haar betaallimiet waarna de rekening werd geblokkeerd.

De mannen namen haar vervolgens mee naar de bank om daar geld op te nemen. Een zéér alerte bankmedewerker vertrouwde het verhaal, mede door de blokkering van de rekening, niet en besloot de politie te bellen.

De politie heeft de drie mannen aangehouden in verband met deze oplichting. Het gaat om een 23-jarige en een 19-jarige man uit ’s-Hertogenbosch en een 26-jarige man uit Rosmalen. De klusjesmannen verplaatsten zich in een zwarte Mercedes Vito bus.

Uit onderzoek blijkt dat deze mannen landelijk actief zijn op dit vlak. Ze hadden ook een aanzienlijk hoeveelheid geld op zak die door de politie in beslag werd genomen. Op basis van dat bedrag denkt de politie dat er meer slachtoffers zijn gevallen. Daar wordt onderzoek naar verricht.

Een woordvoerder meldde donderdagmiddag dat er uit de regio nog niet meer meldingen over de oplichters zijn binnengekomen. ,,Daarbij speelt mee dat slachtoffers liever ook niet te koop lopen met het feit dat ze door dit soort mensen in de schulden terecht zijn gekomen.’’

De politie waarschuwt niet in zee te gaan met mensen die zich aan de deur melden als klusjesmannen. ,,Die zijn vrijwel altijd discutabel. Als er een klus geklaard moet worden, bel dan met een onderneming. Als je dit initiatief zelf neemt, is de uitvoerder ook traceerbaar. Aan de deur weet je niets over de klusjesmannen.’’

De politie meldt op internet ook diverse babbeltrucs die worden gebruikt tegen vooral oudere slachtoffers. ,,Maar we zijn ons ervan bewust dat de leeftijdsgroep helaas niet tot de meest fervente websitebezoekers behoort.’’