Rioolbranche opent jacht op foute ontstoppers

februari 15, 2022 dhnz (0) Reacties

Bron installatie.nl

Een collectief van een tiental ontstoppingsbedrijven opent de jacht op malafide rioolbedrijven, die exorbitante bedragen rekenen voor ontstoppingswerk. De bedrijven gaan collectief klachten verzamelen, ze aanbieden bij de Autoriteit Consument en Markt en gedupeerde consumenten juridische en technische bijstand bieden. Ook hebben de bedrijven een gezamenlijke richtlijn over de werkwijze van een bonafide rioolontstopper. Het collectief heet Eerlijk Riool Ontstoppen, afgekort CERO.

De erkende rioolbedrijven hebben al jarenlang last van malafide bedrijven die ondernemers en consumenten duperen door werk te leveren voor torenhoge prijzen. De werkwijze is vaak hetzelfde: de schimmige bedrijven staan bovenaan in Google op veel gezochte zoektermen, en hanteren slinkse technieken om de klant klem te zetten bij een lekkage of verstopping: particulieren moeten vooraf tekenen, en er wordt een achteraf meterprijs voor inspectie of ontstopping met spiraalveer gerekend. Er zijn gevallen bekend waar klanten duizenden euro’s moesten afrekenen voor een klus die minder dan een half uur duurde. Ook doen malafide ontstoppers zich voor als erkende bedrijven.

Veel meldingen

Na bekendmaking van het initiatief zijn inmiddels honderden meldingen gedaan van malafide rioolontstoppers. Ook sluiten meer bedrijven zich aan bij het collectief, meldt Carrel Rutte van Riool.nl, een van de deelnemende bedrijven. “Het probleem is er al jaren, maar het wordt steeds erger.” Door de klachten te bundelen kan een jurist gemeenschappelijk gericht actie ondernemen, vertelt Rutte. Hiermee kunnen malafide bedrijven serieus aangepakt worden. “Niet alleen kunnen opgelichte klanten mogelijk hun geld terug krijgen, maar ook kan de Autoriteit Consument en Markt op basis van de meldingen bedrijven opsporen en beboeten.” Dat laatste is inmiddels al enkele keren gebeurd. Zo werd afgelopen november een ontstoppingsbedrijf voor €200.000 beboet voor het misleiden van klanten. Gedupeerden kunnen via de site hun rekeningen indienen.

Erkende bedrijven

De bedrijven in het collectief zijn lid van Techniek Nederland, dat bijvoorbeeld een eigen klachtenregeling heeft. De ‘erkende bedrijven’ hebben veel last van de ‘cowboys’ in de markt. “Deze bedrijven maken ons vak te schande. Erkende bedrijven zijn transparant in communicatie en werkwijze”, zegt Rutte. De initiatiefnemer van het collectief benadrukt dat het merendeel van de verstoppingen binnen het half uur op te lossen is, en dus lang niet zo prijzig kan zijn, zoals in het merendeel van de klachten naar voren komt. Verschillende consumentenprogramma’s hebben de afgelopen jaren aandacht besteed aan malafide ontstoppingsbedrijven. Hieronder een item uit de uitzending van Max Meldpunt van 28 januari 2022 waarin ook het Collectief Eerlijk Riool Ontstoppen wordt toegelicht.

Wat is een goed en eerlijk tarief voor het laten ontstoppen van een riool?

De rioolbedrijven in het collectief zeggen een gemeenschappelijke werkwijze te hanteren. Het tarief is opgebouwd uit een vast starttarief inclusief voorrijkosten, het eerste half uur arbeidsloon, gebruik van al het noodzakelijke materieel (verenmachine met spiralen, een hogedrukmachine en klein gereedschap) en BTW. Een reëel bedrag hiervoor is € 115,00 tot € 135,00 tijdens reguliere werktijden van maandag tot en met vrijdag. Buiten deze tijden moet een klant rekening houden met een toeslag van 50% tot 100% voor het deel arbeidsloon. In 95% van de gevallen kan de verstopping worden opgelost in het eerste half uur. Wanneer de monteur meer tijd nodig heeft, dan wordt dit eerst met de klant besproken. Pas daarna zal hij verder gaan met zijn werkzaamheden. Deze extra tijd wordt verrekend in delen van 15 minuten of in veel gevallen zelfs in kleinere tijdseenheden. Er wordt geen meterprijs voor gebruik van materieel in rekening gebracht. Eventuele vervolgwerkzaamheden als een camera-inspectie of reparatie van uw riool worden altijd vooraf besproken of door middel van een offerte inzichtelijke gemaakt.